Stone and color patterns for a NY apartment

The lively New York district of Lenox Hill hosts a well-known hospital where a successful Netflix series is set and a small apartment designed by the ATTN ATTN Architecture and design studio.

It is an 80 square meters apartment entirely revised in terms of functionality and adapted to the needs of a graphic designer. So do away with the extravagant original details and deteriorated do-it-yourself finishes installed by a previous owner for a strategic renovation capable of achieving maximum functional and aesthetic impact on a limited budget. The renovation focused on the fluid differentiation of environments, obtained by creating connected layers of space and functionality using a series of architectural thresholds with simple geometries with a touch of the unexpected for a classic but unique aesthetic. The house, of modest size, required a solid organization to respond to and emphasize the client’s specific needs in terms of life, work and entertainment. 

The renovation focuses on the fluid differentiation of programming, achieved by creating connected layers of space and functionality using a series of program-packed architectural thresholds composed of simple geometries with just a touch of unexpectedness for a classic but unique aesthetic. The modestly sized home required precisely sized and arranged programming to address and emphasize the client’s specific and unique living, working, and entertaining requirements. Materially, the client’s graphic designer sensibilities and appetite for bold patterning led the architects to natural stones and woods, creating contrasting lines and textures to delineate spaces while simultaneously tying together appropriate functionality. Selected existing elements and details highlighting the building’s historical character were saved and integrated within the overall composition, juxtaposing historic and modern. In this project, the stone used is Adriatic grey, a limestone quarried in northern Greece.

project

Name: LENOX HILL RESIDENCE
Location: NEW YORK, NY, USA
Year: 2018
Photography: AMY BARKOW

You might also like